Het Zwin
Het zoute water zorgt voor bijzondere planten en dieren.
4525 NH
Retranchement
Praktische informatie Het Zwin
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Fietsen
-
Afbeelding
Honden aangelijnd toegestaan
-
Afbeelding
Uitzichtpunt
-
Afbeelding
Vogelrijk
-
Afbeelding
Excursies beschikbaar
-
Afbeelding
Parkeerplaats aanwezig
-
Afbeelding
Grote grazers
-
Afbeelding
Neem verrekijker mee
-
Afbeelding
Geopark Schelde Delta
Over het gebied
Het Zwin is een slufter: een strandvlakte achter de duinen die in open verbinding staat met de zee. Direct achter de geulmonding ligt zandstrand, meer naar binnen liggen duinen en schorren. Achter de duinenrij liggen twee kleine polders, die in beheer zijn bij het Zeeuwse Landschap: de Kievittepolder en de Oudelandsepolder.
In de Zwinweide, ooit een zijgeul van het Zwin, is zeer gevarieerd gebiedje waar zoet en zout elkaar op kleine afstand afwisselen. Dankzij de afwisseling tussen nat en droog, zout en zoet, en klei en zand kent het hele gebied kent een grote variatie in plantengroei en aan vogels.
51.361451464323, 3.3728456497192
Je bezoek
Parkeren doe je op de parkeerplaats in de Gerrit van Hoekestraat. Kijk voor parkeerinformatie op de website van de gemeente Sluis. De ingang is naast de parkeerplaats. Hier staan ook informatieborden. Vanaf hier start de prachtige wandelroute van 4 kilometer door het gebied.
Historie
In de 13e en 14e eeuw was deze zeearm - ’t Zwyn - een belangrijke vaarweg naar Brugge. Deze vaarweg is ontstaan nadat de zee rond het begin van de jaartelling het land ver binnengedrongen is. De steden Brugge, Damme en Sluis lagen aan het Zwin en werden bloeiende handelscentra. Maar de geul werd steeds ondieper en uiteindelijk onbevaarbaar. Daarom werd het Zwin later grotendeels ingepolderd. Vervolgens heeft de natuur het hier overgenomen.
Het Zwin is één van de 40 Geosites die onderdeel uitmaken van UNESCO Geopark Schelde Delta.
Het Zwin in verandering
Om het Zwin te behouden zijn grootschalige ingrepen gedaan. Tijdens dit Vlaams-Nederlandse project is de geul breder en dieper gemaakt. Er stroomt nu meer water, met meer kracht het natuurgebied in en uit. Ter plekke staan borden die wijzen op het gevaar dat dit met zich meebrengt. In de flyer 'Veiligheid in de Zwingeul' vind je een nadere uitleg over de aanpassingen.
Flora & fauna
Vogels
Eb of vloed, zomer of winter: hier zijn altijd vogels. Ze komen voor het voedsel, zoals zeepieren, kreeftjes, visjes en schelpen. Tijdens de vogeltrek tanken duizenden vogels hier even bij. De schorren zijn een belangrijk broedgebied voor vogels als de tureluur, kluut en scholekster. In het gebied aan de landzijde leven zangvogels als kneu, fitis, zwartkop en nachtegaal. Jaarrond zie je hier kleine zilverreigers en tijdens de trektijd honderden steltlopers.
Planten
Op het schor komt lamsoor veel voor. Deze zoutplant wordt in België zwinblomme genoemd. Ook de strandkweek en zoutmelde komen veel voor op het schor. In het vloedmerk - de aanspoelsels op het strand - komen zeepostelein en zeebiet veel voor en langs de zeedijk is de gele hoornpapaver te vinden.
Andere dieren
De boomkikker maakt in het voorjaar een hard, kekkerend geluid, dat op een kilometer afstand nog te horen is. Deze boomkikkers zie je vooral in de binnendijkse natuurgebieden.
Beheer
Het Zwin ligt voor 80 procent op Belgisch grondgebied. Het beheer vindt dan ook plaats in nauwe samenspraak met de Belgische beheerder. Een smalle strook schor langs de zeedijk wordt in de zomermaanden beweid met schapen. De schapen helpen met het kort houden van de begroeiing waardoor de diversiteit aan planten toeneemt.
Veelgestelde vragen
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
In diverse gebieden is het mogelijk om een excursie op maat te organiseren. Hier lees je meer over de mogelijkheden en kun je eenvoudig een online aanvraag doen. Doe dat wel minimaal 2 weken voor de gewenste datum, zodat we je een gericht aanbod kunnen doen.